Hoofdsteunen monteren

Deze keer zal ik proberen uit te leggen hoe ik hoofdsteunen op mijn achterbank heb gemaakt.Met een beetje aanpassen past het ook op de achterbank van een andere Ford, denk ik.
Allereerst moet je op bijvoorbeeld een sloop twee hoofdsteunen vinden die hetzelfde zijn als de hoofdsteunen van de voorstoelen. Als je Recaro’s hebt kun je misschien beter even een advertentie plaaten, want die zijn zeldzaam op een sloperij.
Dan nu het monteren:
Hiervoor zijn grofweg drie manieren toe te passen.
De eerste is vrij moeilijk, namelijk een Engelse (Ghia?) rugleuning zien te bemachtigen. Daar zitten de gaten soms al in, inclusief de hoofdsteunen.
De tweede is verreweg het eenvoudigst, maar is niet echt mooi, vraag dat maar is aan ene SM (B) te L (grapje). Gewoon de pennen van de hoofdsteunen tussen bank en hoedenplank doen en klaar. Let wel op, bij stevig bochtenwerk kunnen de hoofdsteunen wel een eigen leven gaan leiden, gezellig aan de wandel gaan, van links naar rechts en terug, of andersom, afhankelijk van de bocht.
De derde manier is vrij tijdrovend, maar het resultaat is er wel naar. Haal op de sloop ook de bussen uit de stoel waar de hoofdsteun in glijd, door ze een kwartslag te draaien. Probeer meerdere bouwjaren, er zijn diverse modellen, en de ene is gladder en minder hakerig dan de ander. Neem er een paar extra mee, om te verprutsen.
Zet de hoofdsteunen tussen achterbank en hoedenplank, op de plek waar ze moeten komen. Dus netjes in het verlengde van de banen in het zitgedeelte. Teken nu op de achterkant van de rugleuning af waar de zijkanten en de pennen van de hoofdsteun zitten. Hoofdsteunen verwijderen. Schroef nu de achterbank uit de auto en haal de bekleding eraf, in ieder geval aan de bovenkant. Dit doe je het eenvoudigst door vanaf de plaats van de vangmuil van de kantelbeveiliging. Steek een dun schroevendraaiertje tussen de dubbelgevouwen rand van de rugleuning en wip op deze manier de bekleding er tussenuit. Zoals je zult merken vallen er kleine stalen klipjes tussen uit. Let goed op hoe ze er uit komen!!! En bewaar ze.
Als de bekleding van de bovenkant er af is, dan kun je de vulling van de leuning er ook van los halen, of in ieder geval een stuk terugvouwen.
Nu zie je een verstevigingsbalk lopen, door de rugleuning heen. Pak nu een hoofdsteun, doe de plastic bussen uit de stoelen om de pennen, en houdt hem nu op de verstevigingsbalk, op de plaats waar hij moet komen. Dit kun je zien aan de streepjes op de achterzijde, remember…
De ronde ring aan de bovenzijde van de bus moet ongeveer gelijk zijn met de achterrand van de rugleuning. Past niet, zie je nu. Klop, de stalen rand waar de bekleding tussen zit heb ik een stukje tussen uit gezaagd bij de bussen. Let wel op, zaag niet te breed. De bus moet er tussenpassen, maar de bovenring moet er nog wel op kunnen rusten. De achterzijde van de bussen zit bijna tegen de ijzeren rugplaat aan.
Nu kun je aftekenen waar je in de balk gaten zal moeten boren. Je kan kleine gaatjes boren, voor alleen de pennen en de bussen op lengte afzagen. Je kan grote gaten boren, waar ook de bussen doorheen kunnen. Het laatste is steviger en bijna noodzakelijk als je niet kan lassen. Ik heb namelijk tussen de bovenrand en de balk korte stalen busjes gelast waar de plastic bussen doorheen lopen. Dit is niet noodzakelijk, maar wel steviger. Daarom moet je ook kijken naar de egaalste bussen. Ik heb namelijk alle zijstukjes, haken, etc. eraf gesneden en bij het ene model (bouwjaar) zitten er meer “rommeltjes” en schuine stukken aan dan bij de andere.
Nu zouden de hoofdsteunen naar wens op de juiste plaats gemonteerd kunnen worden. Dus nu even passen voor de laatste keer. Het is namelijk nog wat kaal zonder bekleding, dus weer de hoofdsteunen en de bussen eraf en het schuim terugleggen. Dit moet je insnijden bij de plastic bussen. Nu kun je de bekleding weer monteren. Let op hoe de stalen haakjes tussen de bekleding zitten.
Pas als de bekleding helemaal netjes en naar wens zit moet je voorzichtig een klein sneetje geven og gaatje prikken in de bekleding op de plaats waar de plastic bus moet komen. Schuif nu de bussen in de rugleuning, tot deze op de, nu beklede stalen rand komen. Hoofdsteunen er in schuiven en klaar, althans, bijna. Je moet nog wel even de rugleuning monteren in je auto. Als je wilt kun je voorzichtig proberen of je met constructielijm o.i.d. de plastic bussen vast kunt lijmen. Waarom voorzichtig? Lijm gaat gemakkelijk in je bekleding maar er bijna nooit meer uit. Nu kunnen de plastic bussen niet meeschuiven als de hoofdsteunen eruit moeten. Want als je de bank plat doet, dan moeten ze er toch echt uit.

Veel succes, Niels Kleyn,

Geef een antwoord