Ford Fair 2009

Categorie Club is aanwezig
Datum(s) zondag 07 augustus 2005
zondag 06 augustus 2006
zondag 05 augustus 2007
zondag 03 augustus 2008
zondag 02 augustus 2009
Lokatie Silverstone (UK)
Contactpersoon Gerard v. Schooten

 

Ford Fair 2009,

SILVERSTONE Zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar werd door Frans van Eijk voor de niet-ingewijden in het kort beschreven wat Ford Fair is. Frans ging hier vanaf 1987 ieder jaar naar toe en organiseerde altijd de plek en de toegangskaarten van de Ford Fair, maar dit jaar zal ik Gerard van Schooten dit weer gaan verzorgen.
Vanaf 1985 wordt door Fast Ford Magazine (een Engels Ford Blad, net zoiets als de Drive alleen dan mooier en veel dikker) een evenement georganiseerd waar van alles te zien, te doen, te koop, te bekwijlen, te aaien en te bepraten is. Alles is er, als het maar Ford is. Precies wat wij zoeken dus.
De afgelopen jaren is Ford Fair erg groot geworden. In het begin ging was het vergelijkbaar met een kleine uitvoering van ons eigen European Ford Event maar nu is het een super professioneel opgezet groots evenement met in 2008 rond de 16.000 bezoekers. ALLEMAAL FORD GEKKEN en die hadden ook nog eens hele mooie Fordjes bij zich. Hier een kleine opsomming wat er te doen is:
CONCOURS
Hier kun je zien waar fanatisme toe kan leiden. En kun je zien hoe glimmend die Engelsen een auto kunnen poetsen, zelfs op plaatsen waarvan je niet gedacht had dat die ook gepoetst kunnen worden. Hier staan de echte top-wagens. Denk je zelf een mooie nette en gepoetste auto te hebben ? Ga hier kijken en je gaat je in een stil donker hoekje zitten schamen. Of niet natuurlijk, want een auto is primair om mee te rijden en niet alleen om te poetsen. Maar leuk om te zien blijft het! Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld een Fiesta MK2 met een dikke Rover V8 en achterwiel aandrijving. Of een Anglia uit 1961 met een Cosworth motor en dat soort van heerlijke projecten.
CIRCUITRIJDEN
Ford Fair wordt gehouden op het Grand Prix Circuit Silverstone. Iedere bezoeker kan zich inschrijven om een paar ronden te rijden. De hele dag is er van alles te zien en te horen op de baan. Ook zijn er regelmatig demonstraties met racewagens. Ik zal net als Frans dat deed proberen enkele “track kaarten” te regelen, maar ik beloof niets.
BEDRIJVEN / ONDERDELEN
Hier is echt alles te koop. Alle Engelse toptuners zijn er aanwezig met een stand. Ook is er een autojumble zoals die Engelsen het noemen. Een soort van openlucht onderdelenmarkt met heeeeeeellllll errug veel gebruikte onderdelen. In 2007 waren er 90 stands van bedrijven en 70 stands waar gebruikte onderdelen worden verkocht.
CLUBS
Alle uitgenodigde clubs hebben een afgebakend stukje op het evenemententerrein om zich te presenteren. Wij ook ! Dat is heel leuk, want je hebt de hele dag aanloop, maar het is vooral praktisch. Je kunt af en toe even naar de clubstand gaan om de ingekochte spullen in je auto op te bergen en je kunt dan even lekker zitten en bijkletsen met de anderen. Je hoeft namelijk niet zo¹n heel eind te lopen als naar het gewone parkeerterrein.
INTERNET.
Vanaf eind maart 2009 is WWW.FORDFAIR.COM OF WWW.FORDFAIR.CO.UK meestal online.
Dat wat betreft de Ford Fair zelf. Nu wat bijzonderheden over meegaan. Het is eigenlijk heel simpel. Ik kan als club een aanvraag doen voor een aantal autopassen (meestal tot ca 30 stuks) waarmee je op de clubstand kan komen.
Deze autopassen kosten niets, bij de autopas zit een toegangsbewijs, dat kost vermoedelijk 14 pond, oftewel grofweg gezegd 16 Euro. 1 toegangskaart per autopas voor 16 Euro dus. Toegangskaarten voor alle anderen zijn gewoon te koop bij de ingang van Ford Fair. De normale toegangsprijs is 18 pond.
DE REIS
In het verleden is er af en toe in groepjes gereden. Dat is erg moeilijk, je raakt elkaar kwijt, je kunt tijdens drukke stukken niet bij elkaar blijven en ga zo maar door, vreselijk onhandig allemaal. Het is ook helemaal niet nodig om met elkaar te rijden, Silverstone is erg makkelijk te vinden (het ligt in midden Engeland, iets westelijk van Northampton). Je kunt bij mij ongeveer 3 weken voor de Ford Fair een lijst met deelnemers opvragen, dan kun je kijken of je met iemand samen kunt gaan rijden. De meeste mensen vertrekken op vrijdag en gaan de maandag weer terug. Links rijden is in principe niet moeilijk, maar het is wel altijd oppassen geblazen vooral als je in een onverwachte situatie terecht komt. Het grote voordeel is dat iedereen daar links rijd, het lijkt misschien een beetje zeurderig, maar het is echt zo. Na 10 minuten weet je niet beter en rij je links alsof je nooit anders hebt gedaan. ECHT. Ik hoor ook bijna nooit verhalen van leden die er wel moeite mee hebben. Het klinkt moeilijk, maar in de praktijk valt het allemaal erg mee.
OVERTOCHT
Er zijn diverse mogelijkheden. Calais – Dover kost ongeveer 100 tot 130 Euro, Duinkerken -Dover is iets goedkoper maar de overtocht duurt dan ook iets langer. Vele tientallen vertrekmogelijkheden per dag. Hoek van Holland-Harwich is ook mogelijk, maar dat is flink duurder. Voordeel is dan wel dat je minder hoeft te rijden. Nadeel is dat je maar 2 keer per dag kunt vertrekken. Hou ook de kranten in de gaten voor aanbiedingen. Er zijn zoveel bedrijven die via internet tickets aanbieden dat alles wat ik nu over dit onderwerp zou schrijven over 1 dag al verouderd is. Ik neem aan dat veel mensen handig genoeg zijn om te zoeken, maar als tip een paar sites:
www.britaindirect.nl , www.overtocht.nl of www.directferries.nl Dus je moet zelf je overtocht regelen
OVERNACHTEN
Er zijn soms enkelen die een hotel of Bed and Breakfast nemen, maar verreweg de meeste clubmensen gaan kamperen. Dat is altijd erg gezellig en er wordt volop ge BBQ¹d en gekletst. Waarover de gesprekken meestal gaan zal ik niet hoeven uit te leggen denk ikŠ De camping is dezelfde als vorig jaar, Bo-Peep. Het ligt in een rustige omgeving op ongeveer 30 kilometer van Silverstone. De prijs voor het kamperen weet ik nog niet precies, maar als ik het me goed herinner was het in 2007 ongeveer 13 pond per tent (2
personen) per nacht, maar hou me hier niet aan vast. Wel je eigen tent meenemen, vergeet de stokken en haringen niet. Ook een luchtbed is aan te raden. Hou er rekening mee dat de nachten in Engeland nogal fris kunnen zijn, ook in augustus.
De camping is echt erg rustig, luidruchtig gedrag met muziek uit auto¹s word door de eigenaar niet op prijs gesteld. Ieder jaar zijn er wel weer een paar die ik moet waarschuwen. Dit jaar niet. Door de overlast van 2 jaar geleden is er met de eigenaar afgesproken dat hij veroorzakers van overlast zonder pardon van de camping mag sturen. Dus GEEN muziek uit auto¹s (ook niet zachtjes, want over dit begrip verschilt de interpretatie nogal…..) geen onnodig warm draaien van motoren ¹s morgens vroeg en geen gescheur over nat gras. De regels mbt BBQ-en en open vuur houden in dat het gras hierdoor onder geen beding beschadigd mag worden noch dat andere campinggebruikers en hun eigendommen hier hinder of schade van ondervinden.
Ben je geïnteresseerd en wil je mee?
Geef je dan liefst voor juni op bij ondergetekende. Ik heb dus 30 autopassen en als je zeker wilt weten dat je op het evenemententerrein komt met je auto, wees er dan vroeg bij. De verdeling van passen gaat naar volgorde van binnenkomst. Opgave bij voorkeur per email, naar 3cossies@home.nl als je geen email hebt (ik kan het me niet voorstellen) stuur dan een briefje of een kaartje naar Ford Fair op onderstaand adres.
De volgende gegevens heb ik nodig voor je opgave: op welke dag kom je aan (vrijdag of zaterdag) Ga je kamperen of overnacht je elders. Hoeveel mensen zitten er in de auto. Voor iedere inschrijver reserveer ik 1 toegangskaart met 1 autopas. Bij voldoende animo koop ik wat extra toegangskaarten in met korting, maar afgelopen jaar waren die met moeite kwijt te raken, dus ik koop er niet te veel. Kaarten dienen van tevoren betaald te worden, maar dat krijgen jullie nog te horen.
In de tweede helft van juli krijgt iedereen die zich heeft opgegeven de definitieve gegevens. Emailers krijgen het per email en anderen per post, scheelt weer portokosten.
Groetjes allemaal en tot ziens in Engeland,
Gerard van Schooten
De Roterij 17
4671 KJ Dinteloord
0167-523988 NIET na 21.30 uur.