Chinese producent koopt Volvo van Ford

AMSTERDAM – De Zweedse autofabrikant Volvo komt hoogstwaarschijnlijk in handen van het Chinese Zheyiang Geely. Dat bedrijf heeft een principeakkoord bereikt met de huidige eigenaar, het Amerikaanse Ford.

Dat heeft Ford woensdag bekendgemaakt. De overeenkomst moet nog wel formeel goedgekeurd worden door de Chinese autoriteiten. Ook is de financiering nog niet helemaal rond. Maar over de samenwerking op het gebied van patenten, waarover nog veel vragen bestonden, is nu overeenstemming bereikt, meldt Ford.

Overdracht

In het eerste kwartaal van 2010 wordt naar verwachting de definitieve overeenkomst getekend, waarna in het tweede kwartaal de overdracht kan plaatsvinden.

Geely betaalt Ford naar verluidt zo’n 2 miljard dollar voor Volvo Cars. In 1999 betaalde Ford nog 6,5 miljoen om het automerk van Volvo Group over te nemen. Dat laatste bedrijf produceerde de afgelopen tien jaarvoornamelijk nog vrachtwagens en bussen.

Fabrieken

In de Zweedse regio Gotenburg/Uddevalla, waar het bedrijf in 1927 de allereerste Volvo, de ÖV4, van de band liet rollen, staan nog steeds de belangrijkste Volvo-fabrieken. In Zweden biedt het bedrijf tegenwoordig werk aan ruim 13.000 medewerkers. Ook in de Belgische plaats Gent en in het Chinese Chonqing worden Volvo’s geproduceerd. Tot in 2004 werden ook in Nederland Volvo’s gemaakt.

Bron: Volkskrant