Droomdebuut voor nieuwe Ford Fiesta S2000

Hirvonen wint Rally Monte Carlo

Direct al zege voor nieuwe Ford Fiesta S2000 bij wedstrijddebuut

Amsterdam/Monte Carlo, 23 januari 2010 — Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen hebben de legendarische Monte Carlo Rally gewonnen in hun nieuwe M-Sport Ford Fiesta S2000 nadat ze bij het wedstrijddebuut van de Fiesta van start tot finish aan de leiding hebben gelegen. De rijders van Ford’s officiële FIA World Rally Championship-team trotseerden de verraderlijke winterse omstandigheden in de bergen van Zuid-Frankrijk en bereikten de finish in Monaco’s befaamde haven met een voorsprong bijna twee minuten op hun naaste belager.

ford-fiesta

De Fiesta S2000 is ontwikkeld door Ford’s rallypartner, M-Sport, en voor het wedstrijddebuut had geen zwaardere rally uitgekozen kunnen worden dan de Monte Carlo Rally. De Fiesta functioneerde desondanks uitstekend waardoor Hirvonen en Lehtinen zich na 405.01 wedstrijdkilometers geen betere start van het WRC-seizoen 2010 konden voorstellen.

De ervaring van de Fin, tweede in het WRC-2009, bleek doorslaggevend achter het stuur van de opwindende, nieuwe Fiesta S2000. De rally zorgde ook voor een ideale warming-up voor het naderende WRC-seizoen, dat volgende maand in Zweden van start gaat. De Monte Carlo Rally was de openingsronde van de Intercontinental Rally Challenge (IRC), waarvoor M-Sport is geregistreerd als deelnemer.

Malcolm Wilson, directeur van M-Sport, volgde de ontknoping van de rally op de TV-schermen in het servicepark toen Hirvonen de Fiesta S2000 veilig naar de overwinning stuurde. Sneeuw en ijs bedekten de bergwegen in de Ardèche en het Alpes-Maritimes gebied waardoor de grip voortdurend wisselde onder de uiterst gladde omstandigheden. De Pirelli-banden voldeden echter prima in het winterse weer en Hirvonen maakte geen enkele fout op de vijftien klassementsproeven. “De Monte Carlo Rally is één van de belangrijkste rallies ter wereld en het is fantastisch om die te winnen,” zei de 29-jarige Hirvonen aan de finish in de mondaine havenstad. “De rally was lang en zwaar en de condities maakten de uitdaging nog groter. Deze auto is fonkelnieuw voor rallies maar alles functioneerde perfect vanaf de eerste kilometer. Dat is een eerbetoon aan het hele team en vooral aan de mensen die de laatste paar weken extra hard hebben gewerkt. Om het seizoen te beginnen met een overwinning is een flinke opsteker voor ons vertrouwen. Ik geniet van het overwinningsgevoel en ik wil op dezelfde manier volgende maand verder gaan in Zweden, wanneer het WRC-seizoen van start gaat.”

Algemeen Directeur Wilson van M-Sport over de zege van Hirvonen: “Dit is een droomdebuut voor onze nieuwe Fiesta S2000. We hadden de leiding van begin tot eind in handen en kenden geen enkel probleem. Dat is enorm bemoedigend voor een nieuwe auto. Mikko reed exact met de snelheid die nodig was om te winnen en zijn feedback zal cruciaal zijn voor de verdere ontwikkeling van de Fiesta. Ik wil ook graag het hele team van M-Sport bedanken dat met zoveel toewijding alle energie heeft gestoken in het in slechts negen maanden tijd ontwikkelen van een auto, die nu de ‘Monte’ heeft gewonnen.”

Gerard Quinn, chef motorsport van Ford of Europe, verklaarde: “Ik ben opgetogen dat de Ford Fiesta S2000 zo’n prestigieus evenement als de Monte Carlo Rally heeft gewonnen. Het feit dat deze auto direct zijn debuutrally zegevierend afsloot is een bewijs dat de voortdurende, hechte samenwerking tussen Ford en M-Sport uitstekend is en dat beide ondernemingen een grote technische expertise delen in de ontwikkeling van rallyauto’s. De kracht en de betrouwbaarheid die zo kenmerkend zijn voor de straatversie van de Fiesta, hebben de perfecte basis gevormd voor de ontwikkeling van de Fiesta S2000.”

De volgende ronde in het IRC is de Rally Internacional de Curitiba in Brazilië, die van 4 tot en met 6 maart wordt verreden.

Uitslag Monte Carlo Rally 2010

1. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen Ford Fiesta S2000

4h32m58.5s

2. Juho Hanninen/Mikko Markkula Skoda Fabia S2000

+1m51.4s

3. Nicolas Vouilloz/Benjamin Veillas Skoda Fabia S2000

+3m19.1s

4. Stephane Sarrazin/Jacques Renucci Peugeot 207 S2000

+7m25.5s

5. Jan Kopecky/Petr Stary Skoda Fabia S2000

+8m48.7s

Tussenstand rijders

1. Mikko Hirvonen (Finland)

10 pnt

2. Juho Hänninen (Finland)

8 pnt

3. Nicolas Vouilloz (Frankrijk)

6 pnt

4. Stéphane Sarrazin (Frankrijk)

5 pnt

5. Jan Kopecky (Tsjechië)

4 pnt

bron: Ford Media