Geen Focus maar een Fiesta RS?

De Fiesta ST staat nog niet in de showroom maar er wordt nu al gespeculeerd over een nog hetere RS. De komst van zo’n model zou echter betekenen dat een toekomstige Focus RS geschrapt zou worden. En nog een beetje dikker als de huidige fiesta ST

In de autowereld zijn geruchten en gissingen niet van de lucht en daarom kan het ook geen kwaad te filosoferen over de plannen die Ford heeft met het RS-label. Dat er een nieuwe RS komt lijdt eigenlijk geen twijfel, de vraag is alleen welke auto deze badge zal sieren, de Focus of de Fiesta. En het is nu juist deze vraag waar de topmannen van Ford momenteel hun hersenen over breken.

Fiesta RS
De Fiesta heeft meerdere zaken die in zijn voordeel spreken. Zo is het een wereldwijd verkocht model en bovendien het vlaggenschip van Ford’s motorsportprogramma. Daarnaast is de Focus RS altijd een driedeurs geweest, een carrosserievariant die niet meer bestaat, waardoor de Fiesta het enige beschikbare alternatief is. Technisch gezien zou de Fiesta ST zonder veel moeite kunnen worden doorontwikkeld tot een RS-exemplaar terwijl het onderstel van de Focus waarschijnlijk meer werk zou vereisen.

Focus ST
Op het hoofdkantoor van Ford kan men echter moeilijk het grote verkoopsucces van de vorige Focus RS aan de kant schuiven. Bovendien zou de Focus meer dan 300 pk kunnen herbergen met één van de bestaande Ecoboost-motoren en, indien nodig, uitgerust worden met vierwielaandrijving. Tegenover het Britse Autocar gaven Ford-ingenieurs toe snel vierwielaandrijving te kunnen bouwen om het verschil te kunnen testen, mocht de keus op de Focus vallen. De grootte van de Focus maakt hem bovendien beter geschikt voor de Amerikaanse markt én geeft Ford de mogelijkheid een hogere prijs te vragen.
2013
Welke keuze Ford ook maakt, een nieuwe RS zal niet eerder dan 2013 gepresenteerd worden. Voordat het zover is kunnen we ons vermaken met de Fiesta ST en Focus ST.