Ford gaat bougie’s vervangen door lasers

Bougie’s zijn zo achterhaald! En dus is Ford samen met techneuten van de Universiteit van Liverpool bezig met het ontwikkelen van een laser die de functie van een bougie kan overnemen. Hoewel er niet direct iets mis is met moderne bougie kleven er toch een aantal nadelen aan. Ze werken vaak niet optimaal onder vochtige omstandigheden of bij extreme kou. Met lasers zou dit allemaal opgelost kunnen worden.

Doordat een laserstraal makkelijk te splitsen is kan je de benzine op meerdere plaatsen tegelijk laten ontbranden en dat zorgt er onder andere voor dat de uitstoot van schadelijke stoffen bij een koude motor met 80% afneemt. Momenteel wordt er al dagelijks getest met het systeem in Liverpool en Ford wil het systeem binnen enkele jaren introduceren in haar topmodellen. En na verloop van tijd moet het systeem in alle auto’s te vinden zijn.

Een ander bijkomend voordeel van het systeem is dat het minder energie gebruikt van de bougie’s die tegenwoordig worden gebruikt. Wist je trouwens dat de bougie een Belgische uitvinding was? In 1876 vond Etienne Lenoir de bougie uit met elektrische ontsteking en in 1903 vond Robert Bosch de hedendaagse bougie uit. Na ruim 100 jaar is het dus hoog tijd voor iets nieuws!

(bron: telegraph.co.uk)

Ford: boegie vervangen door laser
Ford: bougie vervangen door laser