nieuwe Ford Fiesta S2000 rallyauto onthuld

Compleet nieuwe Ford Fiesta S2000 rallyauto onthuld • Duratec S2000 motor met 1998 cc, motorvermogen 280 pk, koppel 260 Nm, permanente vierwielaandrijving

De nieuwe Ford Fiesta S2000 rallyauto, waar met veel belangstelling naar uit werd gekeken, is vandaag in Engeland onthuld door M-Sport, Ford’s partner voor de internationale rallysport activiteiten van Ford. De nieuwe rallyauto, het resultaat van negen maanden hard werken door het design- en engineering-team van M-Sport, werd gepresenteerd door de managing director van M-Sport, Malcolm Wilson. Gerard Quinn, Senior Motorsport Manager van Ford of Europe, was tijdens de lancering van de S2000 aanwezig als speciale Ford-gast.

Met de Fiesta S2000, de eerste rallyauto van M-Sport en Ford om wereldwijd ingezet te worden, zal worden deelgenomen aan rallykampioenschappen over de gehele wereld, het IRC en de S2000 World Cup. De Fiesta zal in januari 2010 worden gehomologeerd. Zijn publieksdebuut beleeft de Fiesta S2000 komend weekend als 0-wagen tijdens de laatste IRC-rally van dit jaar, de Rally of Scotland. De aanwezigen tijdens de presentatie kregen de gelegenheid om de opvallende S2000 van dichtbij te bekijken.

De auto is ontworpen door de technisch directeur van M-Sport, Christian Loriaux en zijn team, aangevoerd door Chief Designer Anthony Brinkman en Test Engineer Chris Gray. In het kader van de langdurige relatie met Ford heeft het team van M-Sport nauw samengewerkt met de Technical Manager van Ford Motorsport, Mike Norton, en het small car design-team van Ford, dat verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van het veelgeprezen kinetic Design van de Fiesta straatauto. Hierdoor heeft de rallyauto een dynamisch en agressief uiterlijk gekregen.

Het M-Sport team heeft bij de ontwikkeling van de Fiesta S2000 uitgebreid gebruik gemaakt van de ervaring die is opgedaan bij de uiterst succesvolle Ford Focus RS WRC. Daarbij is volledig voldaan aan de door de FIA voorgeschreven nieuwe reglementen, waardoor de auto door klanten zowel nationaal als internationaal kan worden ingezet.

De Fiesta S2000 heeft er al bijna 3.000 testkilometers op zitten na tests in Engeland en in Europa. Dit intensieve testprogramma zal de komende tijd worden voortgezet, zodat de auto bij de start van het autosportseizoen 2010 volledig klaar zal zijn voor zijn competitiedebuut. De Fiesta S2000 is de nieuwste versie in een lange reeks van rallyauto’s die zijn geproduceerd op basis van de succesvolle samenwerking tussen M-Sport en Ford, te beginnen met de Escort Cosworth in de jaren negentig tot de succesvolle Ford Focus RS WRC en de Ford Fiesta ST. Deze Fiesta verschijnt kort na de buitengewoon succesvolle tweewielaangedreven Fiesta R2 van M-Sport, die eerder dit jaar werd gepresenteerd en al vele klasseoverwinningen in Europa heeft geboekt.

De komst van de Fiesta S2000 betekent dat Ford en M-Sport rallydeelnemers een complete reeks mogelijkheden bieden om met een Ford deel te nemen op nationaal niveau en met Ford door te groeien naar het niveau van het WRC. M-Sport Managing Director Malcolm Wilson “Het is vandaag voor ons een spannende dag. Dit is de eerste echte wereldrallyauto van Ford en M-Sport. Ik ben ervan overtuigd dat wij een fantastische rallyauto hebben ontwikkeld. Na deze introductie is de volgende stap om hem in actie te zien tijdens rallies.

Het is voor het eerst in vijf jaar dat wij in staat zijn om een Ford-rallyauto aan te bieden waarmee wereldwijd kan worden gestreden voor de algemene overwinning in nationale kampioenschappen,” aldus Wilson. Hij vervolgt: “Dit is het resultaat van enorm veel werk, niet alleen door Christian Loriaux en zijn team, maar ook door iedereen die werkzaam is bij M-Sport. Wij hebben in dit project nauw samengewerkt met Ford. Hun bestverkochte auto, de nieuwe Ford Fiesta, vormde een uitstekende basis en de gelauwerde styling en kinematica zullen er samen met de ervaring van M-Sport voor zorgen dat de Fiesta S2000 overal ter wereld een succes zal worden.” M-Sport Technical Director Christian Loriaux “Het is vandaag een fantastisch gevoel om te zien dat de auto nu aan het grote publiek wordt gepresenteerd na het vele werk en het testen achter gesloten deuren. Iedereen bij M-Sport heeft zich tot het uiterste ingespannen om de Fiesta S2000 in zo’n korte tijd klaar te krijgen en het is een fantastisch teamresultaat dat dit is gelukt.

Het design-team, onder leiding van Anthony Brinkman en Chris Gray, heeft ongelooflijk hard gewerkt. De tests zijn veelbelovend verlopen en ik ben zeer tevreden over de prestaties van de auto tot nu toe. Het zal interessant zijn om te zien hoe de auto presteert vergeleken met zijn directe concurrenten.” Einde Noot voor de redactie: Videomateriaal van de Ford Fiesta S2000 introductie bij M-Sport en video-interviews zijn te zien op M-Sport’s Youtube kanaal

httpv://www.youtube.com/watch?v=oFsEwVMItpk

Voor aanvullende informatie over de Ford Fiesta S2000 rallyauto en copyright-free high-res fotomateriaal en interviews:

www.fiestaS2000.com/media .

met dank aan RSRoy bekijk ook ons forum voor verdere reactie’s