Geneve 2012 Ford Fiesta ST

Dat is lief van Ford, ze geven de nieuwe Fiesta ST geen 180, maar maar liefst 200 pk. Yay! Oh nee, toch niet: het gaat hier alleen om de Amerikaanse versie.

De strategie om een identieke auto te bouwen voor alle wereldmarkten wordt met name door Ford omarmd (Focus, Mondeo..). Helaas betekent een identiek uiterlijk niet dat de prestaties overal op hetzelfde niveau liggen. Dit zagen we al bij de Hyundai Veloster Turbo, en nu sluit Ford zich hier ook bij aan met de Fiesta ST.


De pittige Fiesta maakt zijn debuut op de L.A. Autoshow, en in het Amerikaanse persbericht wordt melding gemaakt van een vermogen van 200 pk en 290 Nm. Dat zou hem mooi in lijn laten lopen met de Clio RS en de Peugeot 208 GTI, die gelijke vermogens uit hun eveneens geblazen 1.6′jes trekken.
Maar helaas: Ford Nederland meldt desgevraagd dat we in Europa gewoon uit moeten gaan van de eerder opgegeven 180 pk en 240 Nm. Ook leuk, maar zeker in de autowereld geldt: als een ander meer krijgt dan jij, is het toch even slikken.
Op zich zijn alleen cijfers niet zaligmakend, en slechts een onderdeel van het geheel wat de prestaties van een auto bepaalt (we moeten de Fiesta ST nog rijden), maar als we zouden mogen kiezen, dan hadden we allemaal liever 200 dan 180 paardjes in onze hot hatch natuurlijk.
De Fiesta ST komt in 2013 op de markt, een prijs is nog niet bekend.