Ford Genk ziet terugval verkoop afnemen

De verkoop van de Genkse Ford-modellen in Europa doet het iets beter. De cijfers kleuren nog steeds rood, maar het gaat minder slecht dan in het begin van dit jaar. Dat heeft de top van Ford Europa woensdag in een gesprek met TV Limburg meegedeeld.


(belga) – De verkoop van de Mondeo, S-Max en Galaxy, de drie Ford-modellen die in Genk worden gebouwd, daalde tijdens het eerste kwartaal nog met 37 procent. In de eerste zeven maanden van dit jaar, is die daling afgezwakt tot 32 procent. Concreet werden er 69.800 Mondeo’s verkocht, 25.400 S-Maxen en 16.400 Galaxy’s.

De wagens die in Genk worden gebouwd, zijn grote modellen en die scoren in economisch harde tijden, net als bij andere merken, minder dan de kleine wagens, zegt topman van Ford Europa Ingvar Sviggum op TV Limburg.

De verkoop van kleine wagens zoals de Fiesta ondervindt een positieve invloed van de schrootpremie, die in een aantal landen is ingevoerd. Daardoor krijgen consumenten een premie als ze hun oude wagen inruilen voor een milieuvriendelijkere nieuwe auto. Wat de grote modellen betreft, denkt de topman van Ford dat de verkoop tegen het einde van het jaar en begin volgend jaar nog zal verbeteren.

Topman Sviggum blijft optimistisch en zet in op de regeringsmaatregelen die banken bedrijven laten helpen. ‘We zien de toekomst rooskleurig tegemoet’, luidt het in het gesprek met TV Limburg.

In vergelijking met grote gezinswagens van andere merken scoren de Mondeo en S-Max bovendien goed. Onder de monovolumes staat de Galaxy in de verkoop zelfs op de eerste plaats. Wat de verkoopresultaten op vlak van productie betekenen, is niet meteen duidelijk. De vakbonden in Genk hopen alvast snel op duidelijkheid.

‘Officieel horen we niets, maar we pikken geruchten op dat er meer bestellingen zouden zijn. Of daar iets van klopt, zullen we de komende weken te weten komen’, zegt Erik Verheyden van de socialistische vakbond.
Vandaag is er in de Fordfabriek in Genk nog een gedeeltelijke economische werkloosheid en rollen er dagelijks duizend wagens van de band.

19:08 – 12/08/2009 Copyright © De Tijd