Elektrische Ford Focus in 2010 op de weg.

Het is natuurlijk geen ècht nieuws dat we in de toekomst in de ‘elektrische’ auto, of een auto op ‘waterstof’ gaan rijden. Dat de burgemeester van Londen heeft gekozen om de auto’s van de overheidsdiensten te laten rijden op ‘elektra’  is zeker wel nieuw!

Het is natuurlijk geen ècht nieuws dat we in de toekomst in de ‘elektrische’ auto, of een auto op ‘waterstof’ gaan rijden. Dat de burgemeester van Londen heeft gekozen om de auto’s van de overheidsdiensten te laten rijden op ‘elektra’ is zeker wel nieuw!

Dacht ik toch dat het nog wel een jaar of zeven zou gaan duren, voordat ik ooit een echte ‘elektrische’ auto op straat zou zien rijden. Maar nee, het zal waarschijnlijk al veel eerder zijn. Ford heeft over de hele wereld al inspanningen gedaan tot de ontwikkeling van Battery Electric Vehicles (BEV’s). Dit wordt versterkt door een Brits project waarbij diverse Ford demonstratiemodellen onderdeel van zullen gaan uitmaken. Een vloot lage emissievoertuigen voor de overheid in Engeland. Dit programma is deze week aangekondigd.
Gesteund door ‘Scottish and Southern Energy’ zal een vloot van zero-emissie Ford Focus BEV prototypes zowel door de energiemaatschappij als door testrijders uit Hillingdon en Middlesex worden bereden.
Een consortium van Ford, Scottish and Southern Energy en de Universiteit van Strathclyde zal zorgdragen voor de levering van de prototypes. Waarbij de infrastructuur voor het opladen van de auto’s begin 2010 in en rond Hillingdon operationeel moet zijn. Ford Europa ontwikkelt het prototype van de Focus BEV om te onderzoeken of de aangewende technologie geschikt is om toegepast te worden in de toekomstige modelreeks van Ford in Europa.
Deze nieuwe generatie BEV demonstratieauto’s is gedeeltelijk gemaakt met geld van de Technology Strategy Board (TSB) van de Engelse overheid. Deze wil innovatieve, toonaangevende projecten bevorderen waarbij de CO-2 uitstoot zwaar wordt verminderd en gebruik wordt gemaakt van het landelijke transportsysteem.
Joe Greenwell, Directeur van Ford Engeland zei hierover: “Elektrische auto’s zijn een belangrijke stap voorwaarts in het streven van Ford om nog efficiëntere en duurzamere oplossingen voor mobiliteit te leveren. Ford kijkt er naar uit om samen te werken met haar projectpartners om een levensvatbare markt te ontwikkelen voor elektrische auto’s in Europa.”
De burgemeester van Londen, Boris Johnson, reactie hierop was: “Ik ben zeer verheugd dat Ford en Scottish and Southern Energy de fondsen hebben kunnen vinden om innovatieve elektrische auto’s te produceren. Deze auto’s zullen de straten van Londen gaan rondrijden. Ik wil Londen tot de Europese hoofdstad van elektrische auto’s maken. Deze proefnemingen zullen ons waardevolle informatie verschaffen over wat er nodig is om ervoor te zorgen dat de keuze voor een elektrische auto een eenvoudige keuze zal gaan worden”.
De betrokkenheid van Ford Europa bij de vloot van de elektrische Ford Focus prototypes is een aanvulling op het ontwikkelingswerk dat al is verricht voor het Ford Tourneo Connect BEV Concept dat al eerder dit jaar tijdens de Autosalon van Genève is onthuld.
In 2011 zullen de auto’s ook al in Noord Amerika op de wegen te zien zijn volgens zeggen van Joe Greenwell. Nou dat gaat me wat worden zeg. Kun je binnen enkele jaren al je auto ‘opladen’ met een ‘stekkertje’ in plaats van die peperdure benzine te tanken. Als ik het goed begrijp, kun je dan ’s nachts een draadje door de tuin naar buiten gooien en ’s morgens is hij weer ‘vol’.
Maar wat gaat er dan weer gebeuren met het tarief van de Energiemaatschappij, want zonder stroom ‘niks’ rijden. Dus die zullen wel weer een balletje op gaan gooien over enorme investeringen die gedaan moeten worden om het ‘Netwerk’ aan te passen of zo. Ik kan mezelf niet voorstellen dat ze dit zomaar tegen het huidige tarief zullen laten doen.

Bron nieuwslog.nl