Fiesta ST Concept gepresenteerd

Vijfendertig jaar geschiedenis ging de Fiesta ST Concept voor. We noemen modellen als de XR2, XR2i, Fiesta RS1800, RS Turbo en de vorige generatie Fiesta ST. Stuk voor stuk hete hatchbacks die destijds tot de verbeelding spraken. Exact wat de gloednieuwe eveneens moet doen.

Molten Orange
Gebaseerd op reguliere Fiesta, maar geïnspireerd door de Fiesta WRC. Dat is in een notendop de styling van de ST Concept. De hothatch oogt agressief en gretig, wat mede te danken is aan de forse grille met priemende koplampunits. Ook de achterzijde maakt dankzij de diffuser met dubbele uitlaat direct de sportieve inborst van de Fiesta ST Concept duidelijk. De 17 inch lichtmetalen wielen en de nieuwe lakkleur Molten Orange, die ook de Ford SVT F-150 Raptop siert, benadrukken dit nog eens extra.

 

 

Geblazen viercilinder
Dat het aangedikte exterieur geen loze beloftes is bewijst de krachtige 1.6 liter EcoBoost in de motorsteunen. Geen atmosferisch krachtbron meer zoals de vorige ST of de oudgediende Clio RS, maar een compacte, geblazen viercilinder. Goed voor het verbruik, want Ford richt zich op een CO2-uitstoot van onder de 140 g/km. Mooi voor de portemonnee, maar daar draait het bij een hothatch toch niet helemaal om?! Beleving, snelheid en vooral plezier moeten de speerpunten zijn. Ford denkt dat 180 pk meer dan voldoende moet zijn en getuige de topsnelheid van ruim 220 km/h geven we het merk geen ongelijk. Mede dankzij het koppel van 240 Nm katapulteert de Fiesta ST binnen zeven seconden vanuit stilstaan naar de honderd.
2012 productieklaar
Hoewel Ford de ST tijdens de IAA nadrukkelijk als studiemodel presenteert zijn de ingenieurs een kleine 200 kilometer verderop in Keulen druk bezig met het productiemodel. Een marktintroductie voor begin volgend jaar lijkt ons dan ook niet meer dan aannemelijk. En dan wordt het wel tijd ook. De Fiesta draait al sinds 2008 mee en Ford heeft ons middels talloze spyshots al tijdenlang opgewarmd voor deze hete Fiesta.