Drie maal overwinning voor Ford in rally Monte Carlo

VOOR AUTO’S OP ALTERNATIEVE ENERGIE

* Ford Focus ECOnetic wint in de klasse ‘Fossiele brandstoffen’
* Fiesta ECOnetic wint regelmatigheidsklassement
* Ecurie Ford France voor tweede opeenvolgende jaar het beste team


Met de zeer zuinige Ford Focus en Fiesta ECOnetic heeft het Ecurie Ford France team een drievoudige overwinning behaald in de vierde rally van Monte Carlo voor auto’s op alternatieve energie, met hetzelfde uitdagende parcours als het wereldberoemde autosportevenement met dezelfde naam.

Voor het tweede jaar op rij sleepte het Ecurie Ford France team de eerste plaats in de wacht in de zeer streng gecontroleerde regelmatigheidsproef met een Ford Fiesta ECOnetic, bestuurd door Pascal en Stéphanie Aimé. In de klasse ‘Fossiele brandstoffen’ zegevierde de Ford Focus ECOnetic bestuurd door Alain ´Bilou´ Jongerlynck en Greg Jongerlynck.

Mede dankzij deze overwinningen eindigde het Ecurie Ford France team bovenaan in het teamklassement, een indrukwekkend resultaat dat de opmerkelijke efficiency van de superzuinige ECOnetic-technologie van Ford onderstreept.

“Onze bestuurders hebben een geweldige prestatie geleverd in een competitie met zeer sterke tegenstanders, met onder meer de nieuwste generatie ultrazuinige auto’s. We zijn dan ook des te blijer met deze overwinning,” zegt Gerard Bolder, Algemeen Directeur van Ford Nederland B.V. “Het lage brandstofverbruik van het team was opmerkelijk gezien de uitdagende route en de gemiddelde snelheid die moest worden gehaald.”

De rally van Monte Carlo is de openingswedstrijd van de FIA International Cup voor de innovatiefste en zuinigste auto’s die momenteel op de markt zijn. Het team van Ecurie Ford France deed met één Fiesta ECOnetic en twee Focus ECOnetic-modellen mee in de categorie van door fossiele brandstoffen aangedreven auto’s. Zo won het team het teamklassement, werden een zevende en negende plaats behaald in het algemeen regelmatigheidsklassement, en een eerste plaats in de individuele klasse ‘Fossiele brandstoffen’.
Zowel de Fiesta als de Focus bleken een toonbeeld van efficiency, met een gemiddeld brandstofverbruik dat nauwelijks afweek van de indrukwekkende 3,9 liter per 100 km waarmee de Fiesta in 2009 zegevierde.

Volgens de tripcomputer van de Focus ECOnetic was een afstand van 508 km afgelegd en werd na afloop van het evenement in Monaco 20,23 liter brandstof getankt. Dit levert een opmerkelijk gemiddelde op van 3,98 l/100 km.

Net als bij het gelijknamige autosportevenement werd gelijktijdig gestart in Lugano, Annecy-le Vieux en Clermont-Ferrand. De rally bestond uit drie manches (Concentration Route, Common Route en Final Route) en vijf regelmatigheidsproeven. Bij dergelijke proeven moet er een zekere, vooraf bepaalde gemiddelde snelheid worden behaald met een zo laag mogelijk brandstofverbruik.

Winnaar van het algemeen klassement en voormalig deelnemer aan het European Rally Championship, Pascal Aimé: “Ik vond het dit jaar weer erg leuk om het best mogelijke compromis te zoeken tussen prestaties en verbruik. Het chassis en de voorbeeldige rijeigenschappen van de Fiesta hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan mijn eindresultaat, en zeker ook aan mijn rijplezier. Om zo zuinig mogelijk te rijden, moesten we de bochten zo hard mogelijk nemen om geen snelheid te verliezen, en dat was erg leuk om te doen.”

De Focus ECOnetic met 109 pk, die is uitgerust met het Auto-Start-Stop-systeem van Ford, heeft een gecombineerd brandstofverbruik van 3,8 l/100 km* en een gemiddelde CO2 -uitstoot van 99 g/km. Desondanks wordt een topsnelheid van niet minder dan 191 km/u gehaald. De Fiesta ECOnetic heeft één van de laagste emissieniveaus in zijn klasse, levert 90 pk, accelereert van 0 naar 100 km/u in 12,3 seconden en haalt een topsnelheid van 178 km/u. Het gecombineerde brandstofverbruik is slechts 3,7 l/100 km.