Nieuwe Ford Transit

De nieuwe Ford Transit zal ook in de Verenigde Staten volgend jaar op het asfalt te zien zijn. Voor het eerst krijgen ook de Amerikanen de bestelbus met dieselmotor. Een gloednieuw blok welteverstaan.
Precies, de Amerikanen krijgen de gloednieuwe dieselmotor in hun Transit. Volgens Ford Nederland zullen wij hem in Nederland echter niet krijgen. ‘Toch te Amerikaans,’ blijkt bij nader onderzoek. En daar zit wat in: het nieuw ontwikkelde blok meet 3,2-liter telt vijf cilinders en levert 197 pk. Geen pk-beul, maar met een koppel van 470 Nm een behoorlijk werkpaard. Het vermogen is tussen 1.700 en 3.500 volledig beschikbaar, en daarmee moet elke lading of aanhanger binnen no time aan het rollen te krijgen zijn.

De laatste keer dat men in de Verenigde Staten een Ford-bus op diesel te pruimen hadden, was in de E-series. Het bijna A-team-achtige busje, dat hier niet leverbaar was, had naar wens een 6,0-liter V8 dieselbok onder de kap. Deze verdween in 2010 uit de prijslijsten.

De nieuwe 3,2-liter Power Stroke rolt in Zuid-Afrika van de band en wordt vervolgens naar een Ford-fabriek in Kansas City verscheept, waar hij in de nieuwe bus gelepeld gaat worden. Wat versnellingsbakken valt er weinig te kiezen. Iedere Power Stroke is gekoppeld aan een zestraps automatische transmissie.