WRC Latvala claimt 1e plaats Nieuw Zeeland

WRC : Latvala claimt overwinning in Rally van Nieuw Zeeland. Jari-Matti Latvala beschreef zijn overwinning op de Rally van Nieuw-Zeeland als “ongeloofwaardig” nadat hij de gespinde Sebastien Ogier voor de eerste plaats met 2,4 seconden versloeg. Dit is de derde closest finish in een wereldkampioenschap rally.

De Ford-piloot en zijn co-driver Miikka Anttila begon de laatste fase Whaanga Coast 6,2 seconden achter Ogier. Maar toen Ogier spinde en de motor afsloeg van zijn Citroen C4 drie bochten voor het einde van de laatste test, Latvala was in staat om zijn eerste overwinning veilig te stellen sinds de Rally d’Italia Sardegna, bijna 12 maanden geleden.

De dramatische fase gaf een andere draai aan de laatste dag in Nieuw-Zeeland, nadat Sebastien Loeb dichterbij was geslopen in de leiding na de opening in het Te Hutewai stadium. Alleen door een crash tegen een boom. De vertraging kostte hem bijna 50 seconden en ontnam hem alle kans voor zijn vierde overwinning van de campagne na zijn opmars vanaf de zevende plaats.

Op de laatste service in Auckland, zei Latvala: “Dit is ongelooflijk. Ik sprak Malcolm Wilson voor het begin van de laatste etappe en hij vertelde me om door te gaan zoals ik reed. Ik probeerde niet te hard aan de start voor het geval ik een fout gemaakt. Op de laatste splits times realiseerde ik me dat wij een voorsprong van 2.7s hadden. Maar aan het eind kon ik het nog steeds niet geloven. ”

De voorsprong van Loeb in het algemeen klassement is teruggelopen van  40 tot 36 punten en Latvala neemt nu de 2 plaats in met 8 punten voorsprong op 3e plek Mikko Hirvonen.

Het was een geval van wat had kunnen zijn voor Ford team leider Mikko Hirvonen, die kon alleen maar toezien en hopen op een goede klassering. “Het is een fantastisch resultaat voor het team en voor Jari-Matti,” zei Hirvonen. “Als ik geen verkeerde set-up op vrijdag had gekozen en mijn fout van gisteren niet had gemaakt dan had het resultaat er heel anders uitgezien.” 

Op de vijfde plaatst eindigde Dani Sordo, Matthew Wilson legde beslag op de zesde plaats in zijn Focus Stobart met M-Sport teamgenoot Henning Solberg zevende. Argentijnse Federico Villagra was de laatste van de World Rally Car finishers als negende overall.