Ford breekt Lancia’s winnende record

Jari-Matti Latvala’s overwinning tijdens de Rally Nieuw-Zeeland was Ford’s 75e op WK-niveau en maakt het tot de meest succesvolle fabrikant in de geschiedenis van de sport – en brak daarmee het record van Lancia welke stond sinds 1992 met 74 x een 1e plaats.

Lancia die haar 74 overwinningen opbouwden in de periode tussen 1974 en 1992 – met de eerste en laatste komen op naam van de Italiaanse firma in de ronde van Sanremo.

Ford’s start van 75 overwinningen begon op de 1000 Meren Rally in Finland in 1973 – het jaar van de World Rally Championship werd opgericht,

Zeventien bestuurders hebben bijgedragen aan de record poging van Ford. Te weten Timo Mäkinen, Hannu Mikkola, Roger Clark, Bjorn Waldegard, Kyösti Hämäläinen, Ari Vatanen, Didier Auriol, François Delecour, Miki Biasion, Gianfranco Cunico, Tommi Mäkinen, Carlos Sainz, Colin McRae, Markko Martin, Marcus Grönholm, Mikko Hirvonen en Jari-Matti Latvala.

De meest succesvolle bestuurders zijn de huidige BP Ford Abu Dhabi World Rally team piloot Mikko Hirvonen en collega-Finn Marcus Grönholm met 12 overwinningen.

“Dit is een mijlpaal waar iedereen bij Ford terecht trots op kunnen zijn,” zegt John Fleming van Ford Europa voorzitter en CEO. “Ford heeft een lange en illustere motorsport erfgoed, met name in de rallysport, waaraan onze deelname dateert uit meer dan 70 jaar. We waren betrokken bij WRC toen het begon in 1973 en blijft het grote mondiale Ford motorsport activiteiten.”

Gerard Quinn, Ford van de autosport Europa’s chef, zei: “Twintig verschillende fabrikanten hebben het prestige van een WK-rally overwinning. Ford heeft het geluk te hebben gestaan op de bovenste trede van het podium op 75 gelegenheden. De legendarische Escort, de Sierra en nu de Focus, in  zijn 12e en laatste seizoen als winaar Ford WRC challenger, ze hebben allemaal bijgedragen aan het opmerkelijk record en ik hoop dat er nog veel meer overwinningen bij komen. ”

Top vijf fabrikanten in de WRC rally gerangschikt (na Rally van Nieuw Zeeland 2010)

1. Ford: 75
2. Lancia: 74
3. Citroen: 63
4. Peugeot: 48
5. Subaru: 47