Ford buigt verlies om in winst in derde kwartaal 2009

DETROIT (Dow Jones)–Ford Motor Co. heeft in het derde kwartaal van 2009 weer winst geboekt, als gevolg van de overheidsinitiatieven om oude auto’s in te ruilen voor nieuwe auto’s. De Amerikaanse autofabrikant stelt tevens dat de belangrijke Noord-Amerikaanse divisie voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2005 weer winstgevend is geweest. Ook realiseerde Ford voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2008 weer een operationele winst voor belastingen.

Ford stelt daarnaast nog altijd op schema te liggen om de financiele doelstellingen voor 2009 te realiseren of zelfs te overtreffen. Ook verhoogde de automaker de doelstelling voor 2011. Ford streeft nu naar ‘solide winstgevendheid’ van het gehele bedrijf en de Noord-Amerikaanse automotive-activiteiten in 2011. Eerder werd uitgegaan van een break-even resultaat of winstgevendheid (voor belastingen) in 2011.

Hoewel Ford vertrouwen stelt te hebben dat de wereldwijde economie zal verbeteren, blijven de groeivooruitzichten op de korte termijn volgens het bedrijf echter wel onzeker.

De automaker boekte in het afgelopen kwartaal een nettowinst van $997 mln. In dezelfde periode een jaar geleden werd nog een verlies geleden van $161 mln.

Per aandeel boekte Ford een winst van $0,29, tegen een verlies van $0,07 een jaar geleden. Exclusief items kwam de winst uit op $0,26 per aandeel, tegen een verlies van $1,32 per aandeel een jaar geleden. Analisten gepolst door FactSet Research hadden gerekend op een verlies van $0,13 per aandeel.

De omzet daalde tot $30,9 mrd, van $31,7 mrd in het derde kwartaal van 2008. Analisten hadden een omzet van $29,1 mrd voorzien.