Ford lachende derde: productie gaat omhoog

Ford is de enige van de grote Amerikaanse drie die niet in surséance van betaling verkeert. In alle rust werkt het concern zonder overheidssteun aan een reorganisatie. Het ruikt het bloed van Chrysler en General Motors, die flink wat marktaandeel moeten laten liggen. Dus gaat de productie bij Ford omhoog.

Ford kijkt ‘met interesse’ naar de gebeurtenissen rond Chrysler en General Motors. Het bedrijf past de reorganisatieplannen aan op de nieuwe marktomstandigheden. Ford is eveneens bezig zichzelf opnieuw uit te vinden, maar doet dat zonder overheidshulp. Ford Motor Company heeft sinds 2006 een verlies geleden van 31 miljard dollar.

Chrysler en General Motors moeten door de omstandigheden flink wat marktaandeel laten liggen. Daar wil Ford van profiteren. De eerdere verwachtingen voor de productie van het tweede kwartaal van dit jaar worden naar boven bijgesteld. Ford wil 10.000 stuks meer crossovers en pickups produceren. Daarmee komst het totaal op 445.000 stuks. In die zelfde periode van 2008, toen de kredietcrisis nog moest losbarsten, werd met 685.000 stuks nog 35 procent meer geproduceerd.

In het derde kwartaal wordt de productie gezet op 460.000 stuks. Dat is zelfs tien procent meer dan in die periode in 2008. De autoproductie gaat weliswaar met 34.000 stuks omlaag, maar van de zogeheten ‘trucks’ worden 76.000 exemplaren méér gebouwd.

Verder houdt Ford de bemoeienissen van de regering met GM, dat nu een staatsbedrijf is geworden, nauwlettend in de gaten. “We willen zeker weten dat dit geen invloed heeft op de concurrentie in de markt en dat iedereen op het zelfde niveau zaken kan blijven doen.”

© Autoweek